Ağırlık Çalışmak Hantal Mı Yapar?

Birçok kişi, ağırlık çalışmanın insanı hantallaştırabileceğine inanır. Bu düşünce, devasa kas kütlelerine sahip günümüz vücut geliştirme şampiyonlarının yavaş hareketlerinden kaynaklanıyor olabilir. Ancak, eski zamanlarda vücut geliştirme yarışmalarında fiziksel görüntü, atletik performansın bir yan ürünü olarak kabul ediliyordu. Vücutçular, güçlenmek ve sağlıklı olmak için ağırlık kaldırıyordu, ve genellikle güreş, halter veya uzak doğu sporlarıyla da ilgileniyorlardı.

Bugünün vücutçuları, genellikle kas irileştirme amacıyla çalışmanın yanı sıra, çeşitli legal ve illegal ilaçlardan da yararlanabiliyor. Ancak, sağlık ve performans için yapılan ağırlık çalışmalarının tümünü aynı kefeye koymak doğru olmaz.

Hız ve Kuvvet İlişkisi

Doktor Mel Siff, hızın doğada en zor çalıştırılabilen unsurlardan biri olduğunu belirtiyor. Geleneksel kuvvet çalışmalarının hız üzerinde doğrudan etkisi olmadığını öne sürüyor. Kuvvet ve kas büyümesi fizyolojik değişimlere bağlıyken, hız ve çeviklik nörolojik değişimlerle ilişkilidir. Bu noktada, beyin ve sinir sistemi kaslardan daha büyük bir rol oynar.

Ünlü Atletlerin Örnekleri

Dünya çapında tanınmış atletler, ağırlık çalışmalarının hızlarını etkilemediğini gösteriyor. Örneğin, Ben Johnson, squat egzersizinde 200 kilogram ve üzeri ağırlıklarla çalışıyordu. Golf şampiyonu Tiger Woods, bench press egzersizini yaklaşık 150 kilogramla yapabiliyordu. Woods’un savurduğu golf sopası saatte yaklaşık 200 kilometre hızla hareket ederken, Usain Bolt’un maksimum hızı saatte 45 kilometredir. Eğer ağır kilolar Woods’u yavaşlatmış olsaydı, bu hızları elde edemezdi.

Ağırlık Çalışmanın Faydaları

Sertifikalı kuvvet ve kondisyon uzmanı Eric Cressey, ağırlık çalışmanın sadece büyük kaslar demek olmadığını vurguluyor. Dikkatli planlanmış bir ağırlık programının faydaları şunlardır: endokrin ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi, kas liflerinin korunması, yaşlanmayla kaybedilen fonksiyonel kapasitenin geri kazanılması, kemik sağlığının iyileştirilmesi ve kas dengesizliklerinin giderilmesi. Eric Cressey, hormon, bağışıklık sistemi, yaşlanma, kemikler ve kas dengesizlikleri gibi konularda kendinizi sorgulamanız gerektiğini söylüyor.

Share your love

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir